Fotovoltaika na Plzeňsku se týká i mobilních dřevostaveb


Fotovoltaické panely se zpravidla prezentují na střešních konstrukcích rodinných domů, situovaných do míst s přímým slunečním svitem, přičemž tyto objekty jsou většinou zděné, z klasických stavebních materiálů, jako je cihla, kámen, pórobeton, struskové tvárnice atd. To je však velmi zkreslený pohled a rádi bychom vám připomněli, že v současné době roste značný zájem o dřevostavby na pevné základové desce, či montované ve výrobní hale jako mobilní objekty.

fotovoltaika na střeše

Mobilní domy, zateplené, obyvatelné celoročně, nemají nic společného se sezónními chatkami, které se využívají zejména v kempech pro rekreační účely. Mobilní celoroční dřevostavby si lidé pořizují jako vhodnou alternativu vlastního bydlení a také se snaží ušetřit náklady na bydlení, protože to dřevostavby umožňují. Úspory přichází z více směrů, např. díky vytápění dřevem v krbových kamnech, díky vlastnímu zdroji vody a také pro možnost vystavět na střeše solární kolektory a fotovoltaiku.

fotovoltaické panely

Fotovoltaika v Plzni je realizovatelná na každém typu stavební konstrukce, záleží zejména na její nosnosti, vhodném umístění střechy vůči pohybu slunce na obloze. Podstatný však není sklon střechy, toho lze zajistit speciálními vzpěrami, takže není problém umístit panely i na střechu zcela rovnou.

A proč má fotovoltaika dnes zelenou? Na tuto otázku je snadná odpověď, stačí se kolem sebe rozhlédnout a zamyslet se nad tím, zda vám připadá, že ceny energií budou v budoucnu výrazně klesat? S největší pravděpodobností tomu bude spíše naopak, žádný pokles cen elektřiny, zemního plynu či ropy se neočekává, a ve výhodě bude vždy ten, kdo bude na tržním mechanismu nezávislý. Fotovoltaika a další zmiňované záležitosti, jako je vytápění dřevem, vlastní studna, případně další systémy, jako jsou např. malé vodní elektrárny, výrazně zlepší situaci mnoha rodin, a to nejen v České republice.